Warto zrobić ten obiadek, jest pyszny. Z pałek kurzych trzeba usunąć kości i skórę, ale to nie jest trudne.Warto się trochę wysilić a sukces murowany.

kurczak z sosem

Pałki kurze przeciąć wzdłuż kości, następnie za pomocą ostrego noża wyciąć kość. Zdjąć skórę i lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą lub słodką w proszku. Obsypać vegetą, ale nie jest to konieczne.

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż lekko zmięknie. Następnie dodać pieczarki i smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

drób

Na każdy płat mięsa rozłożyć usmażone pieczarki, zawinąć tworząc roladki. Każdą roladę zabezpieczyć przed rozwinięciem drewnianą wykałaczką lub zawinąć nitką. Na tej samej patelni co smażyły się pieczarki obsmażyć roladki na ciemno złoty kolor. Na patelnię wrzucić pozostałe pieczarki i wlać wodę. Tyle, żeby roladki były w połowie przykryte. Doprawić w razie potrzeby do smaku, gotować na małym ogniu około 20 minut. W połowie czasu przewrócić roladki. Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i powoli wlać do sosu. Chwilkę gotować, dokładnie zamieszać. Wlać śmietanę, wrzucić posiekaną natkę pietruszki.

mięso z sosem

Można podawać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą,makaronem lub ryżem.

Bardzo smaczne, polecam