Pycha, pycha, pycha. Polecam taki obiadek. Jedno danie, a zawiera wszystko. Można zrobić z dowolnymi warzywami.

zpiekanka

Młode ziemniaki wyszorować, jeśli są większe to przeciąć na pół. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Odcedzić i odstawić. Ziemniaki obsypać suszonym oregano.

Przygotowanie mięsa – doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, kurkumą, oregano. Wszystko wetrzeć w mięso. podważyć skórę i włożyć serek. Lekko rozprowadzić pod skórą.

zapiekanka

Pieczenie – dno żaroodpornego naczynia skropić oliwą z oliwek. Rozłożyć mięso. Zostawić miejsce na ziemniaki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C na 20 minut. Teraz już czas na ziemniaki, rozłożyć je naokoło mięsa. Ponownie piec 20 minut, ale zwiększyć temperaturę do 220 . Najlepiej piec z funkcją termoobieg. Cukinię pokroić w plasterki i delikatnie posypać solą i zostawić na chwilkę. Dodać do zapiekanki wcześnie jak pozostałe warzywa.

W osolonej wodzie ugotować warzywa, oprócz cukinii. Jak już ziemniaki są zarumienione rozłożyć warzywa. Piec już tylko 5 minut.

Danie pyszne, polecam.