Takie paluszki będą super dodatkiem do piwka, na imprezy oraz jako dodatek do kremowych zup. Ja je podałam do zupy dyniowej, którą ostatnio robiłam.
Do naczynia wsypać mąkę i małe kawałki masła. Zmiksować szybko tak żeby powstała kruszonka, najlepiej użyć robota kuchennego z opcją miksowania pulsacyjnego.
Następnie żółtko wymieszać z trzema łyżkami zimnej wody i znowu zmiksować pulsacyjne do momentu, aż masa się połączy.
Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować tworząc duży prostokąt. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, obsypać parmezanem, solą morską, sezamem. Lekko dłonią uklepać i przydusić. Można obsypać jeszcze chilli, makiem, kminkiem itp. To już zależy od upodobań.
Pociąć ciasto w 1 cm paki, każdy pasek zwinąć tworząc spiralkę. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 190 C i piec paluszki 10-13 minut, muszą się lekko zarumienić.
Zostawić, żeby ostygły. Zimne włożyć do szklanego naczynia, gotowe.
Są pyszne, mój mąż mi prawie wszystkie wyjadł, musiałam kilka schować na drugi dzień. 🙂
Porcja nie jest zbyt duża, więc radzę zrobić z podwójnej porcji.
Są pyszne.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.