Takie paluszki będą super dodatkiem do piwka, na imprezy oraz jako dodatek do kremowych zup. Ja je podałam do zupy dyniowej, którą ostatnio robiłam.

paluszki

Do naczynia wsypać mąkę i małe kawałki masła. Zmiksować szybko tak żeby powstała kruszonka, najlepiej użyć robota kuchennego z opcją miksowania pulsacyjnego.

Następnie żółtko wymieszać z trzema łyżkami zimnej wody i znowu zmiksować pulsacyjne do momentu, aż masa się połączy.

domowe paluszki

Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować tworząc duży prostokąt. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, obsypać parmezanem, solą morską, sezamem. Lekko dłonią uklepać i przydusić. Można obsypać jeszcze chilli, makiem, kminkiem itp. To już zależy od upodobań.

Pociąć ciasto w 1 cm paki, każdy pasek zwinąć tworząc spiralkę. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Nagrzać piekarnik do 190 C i piec paluszki 10-13 minut, muszą się lekko zarumienić.

Zostawić, żeby ostygły. Zimne włożyć do szklanego naczynia, gotowe.

Są pyszne, mój mąż mi prawie wszystkie wyjadł, musiałam kilka schować na drugi dzień. 🙂

Porcja nie jest zbyt duża, więc radzę zrobić z podwójnej porcji.

Są pyszne.