Uwielbiam te pampuchy do mięsa, szczególnie do kaczki. Jest trochę z tym pracy, ale warto. Są puszyste i pyszne, wyrosły mi olbrzymy 🙂

Bułki na parze

Wszystko zależy jaki sprzęt każdy posiada, przygotowanie ciasta jest podobne. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, szczyptę soli, posypać mąką, zalać odrobiną ciepłego mleka, lekko zamieszać.

Masa drożdżowa powinna być płynna, przykryć odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Thermomix – do naczynia miksującego wsypać mąkę, wszystkie składniki, wyrośnięte drożdże. czas 3minuty 30 sek, naczynie zamknięte, interwał. Wyjąć ciasto , włożyć do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.

Robot kuchenny, wszystkie składniki wrzucić do miski, użyć końcówki do ciasta drożdżowego, dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.

Trzeci sposób , do miski wrzucić mąkę i pozostałe składniki, wyrośnięte drożdże. Ugnieść ciasto ręką żeby uzyskało elastyczną, sprężystą konsystencję, zostawić do wyrośnięcia.

pampuchy drożdżowe gotowane na parze

Jak już wyrośnie, formować bułki, położyć na ręczniku bawełnianym i znowu odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

drożdżowe pampuchy

Użyłam parowaru do gotowania pampuch , proste i szybkie. Ułóż pampuchy w naczyniu, włącz na 35 minut i gotowe. Otwórz , chwileczkę poczekaj, niech lekko odparują. Teraz są już gotowe do jedzenia.

Jeżeli nie macie parowaru to do dużego garnka wlać wodę przykryć ręcznikiem bawełnianym, związać sznurkiem naokoło garnka. Ręcznik bawełniany musi być mocno związany , żeby utrzymał pampuchy. Położyć pampuchy na ręczniku i przykryć dużą miską metalową i gotować 35 minut od momentu zagotowania się wody. Podczas gotowania zmniejszyć temperaturę, ale ciągle woda musi się gotować.

bułki z parowaru z sosem owocowym

Super smakują do mięs z sosami. Polane sosem są wyborne.

bułki na parze do sosów

Warto się pobawić i zrobić je na obiad, polecam

Smacznego