Teryna to słowo pochodzi od francuskiego słowa torrine. Można robić terynę mięsną, warzywną lub z ryb.

pasta z łososia

Naczynie wyłożyć folią spożywczą. Płaty łososia podzielić na cztery części.

Do miski wrzucić twarożek, masło,chrzan i dokładnie zmiksować. Dodać posiekany koperek i wymieszać, ale już łyżką. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Masę podzielić na trzy części.

– na dno formy położyć płaty łososia

– 1 część masy rozłożyć równo na łososiu.

– rozłożyć następną warstwę łososia.

– jajka ugotować na twardo, oskrobać, utrzeć i wrzucić do miski. Do jajek dodać drugą  część masy z twarożku i łyżkę majonezu. Dokładnie wymieszać. rozłożyć na łososiu

– znowu rozłożyć płaty łososia

– ostatnia część masy z twarożkiem

– przykryć płatami łososia, lekko przycisnąć.

Dokładnie przykryć folią spożywczą i do lodówki. Najlepiej podawać na drugi dzień.

Smacznego