Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Smakuje pysznie na bułeczkach i chlebku. Z naszym ogóreczkiem kiszonym to bajeczka. Każdy zrobi taki pasztet, wystarczy 30 minut i gotowy.
Wątróbkę oczyścić z żyłek, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę. Smażyć aż cebulka nabierze lekko złotego kolory. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać wątróbkę i boczek wędzony pokrojony w kostkę. Smażyć co jakiś czas mieszając aż wątróbka się przesmaży. Jednak uważajcie żeby nie za długo bo będzie suche i niedobre. Tylko tyle żeby nie była w środku czerwona. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i ostudzić.
Wrzucić wszystko do blendera, dodać majeranek i serek. Zmiksować na gładką masę.
Włożyć do miseczki i do lodówki. Pasztet musi całkowicie ostygnąć i wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć. Jak lubicie pasztet o smaku lekko pomidorowym , to można dodać 1-2 łyżek keczupu. ja osobiście nie lubię, ale wiem że dużo ludzi lubi.
Smacznego.
Jarek
7 marca, 2020 o 17:20
Można to w słoikach zawekować?
Maria Gorlik
9 marca, 2020 o 08:40
Oczywiście. Pozdrawiam