Taki obiad zadowoli każdego. Jest w nim pełno warzyw jak i mięsa. Jest to duża porcja wystarczy na 4-5 dorosłych osób. 

danie jednogarnkowe

Zacząć od przygotowanie ziemniaków – ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i rozłożyć na dużej blaszce. Jak są trochę większe to przekroić na pół po ugotowaniu. Rozłożyć ziemniaki na dużej blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 220 C aż do momentu jak ziemniaki się przyrumienią. Co jakiś czas je zamieszać. Pieczenie w piekarniku z termoobiegiem jest najlepszym i najszybszym sposobem pieczenia.

Przygotowanie mięsa – Piersi kurze umyć i osuszyć.  Doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną,kurkumą, oregano i tymiankiem. Jogurt wlać do miski i dodać przyprawione mięso, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można dodać chilli w proszku. 

Następnie mięso obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Mięso smażyć około 10 minut, pod koniec dodać małe pieczarki. Co jakiś czas przewracać i pod koniec podlać odrobiną wody. Mięso wtedy nie będzie suche. Zachować ciepłe.

zapiekanka z mięsem

Drugi sposób to upiec mięso razem z podgotowanymi ziemniakami w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 35 minut. Podczas pieczenia raz mięso przewrócić.

Przygotowanie warzyw – warzywa gotować jak już ziemniaki są prawie gotowe.  Ja ugotowałam wszystkie warzywa w parowarze ( zajęło mi to 30 minut)  Możecie je ugotować w osolonej wodzie. Następnie po ugotowaniu odcedzić warzywa.

zapiekanka z kurczakiem

Wykonanie końcowe

  • do zarumienionych ziemniaków dodać ciepłe warzywa i ciepłe mięso. Wymieszać i  piec jeszcze 10 minut
  • posypać serem i piec aż ser się roztopi
  • posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki
  • serwować

Smacznego