Jutro wigilia, zrobiłam te pieczarki ponieważ bardzo je lubię. Szybko je wstawiam bo może ktoś ma na nie ochotę i sobie je zrobi 🙂
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać z łupinek. Duże pieczarki umyć i odciąć nóżki, odłożyć je na bok. Kapelusze pieczarek doprawić solą i pieprzem i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
Na patelni podsmażyć pokrojone drobno cebulki, jak już cebulka zmięknie dodać pokrojone nóżki pieczarek i smażyć, aż woda z pieczarek wyparuje, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu – wystudzić masę cebulową i razem z jajkami zmielić w maszynce do mielenia mięsa z dużymi oczkami.
Do masy dodać dwa surowe jajka, posikany koperek, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa powinna być wyrazista w smaku, lekko pikantna. Kapelusze pieczarek napełnić farszem, posypać bułką tartą, ułożyć małe kawałeczki masełka. Polać wszystko śmietaną.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200C przez 25 minut. Ja nie mam zdjęcia końcowego, bo zamierzam piec je krótko przed kolacją, ale na pewno wstawię zdjęcia później. Dane jest pyszne godne polecenia.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.