Pyszny obiad, mięsko ma bardzo dobry smak.
Można również pokroić mięso w cienkie plastry i będzie super smakowało na chlebek. Na zimno z sosem czosnkowych, chrzanowym lub tatarskim, będzie dużym zaskoczeniem dla wszystkich, smak super.
Przygotować marynatę składniki marynaty – kolendrę, kminek, majeranek, oregano wrzucić do moździerza lub młynka i zmiażdżyć, wymieszać z miodem,olejem, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Posmarować mięso marynatą i włożyć do woreczka i do lodówki. Najlepiej jest tak przechowywać 24 godziny . Kilka razy potrząsnąć szynką w ciągu tych godzin.
Wyjąć kulkę z worka i położyć w żaroodpornym naczyniu, do woreczka wlać wodę i potrząsnąć, żeby wymieszać całą zawartość i odstawić na później. Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika do 250C i piec około 30 minut. Jak będzie zarumienione odwrócić na drugą stronę i zapiekać, aż też się zarumieni. Następnie wlać całą zawartość z woreczka, dodać suszone grzyby,przecier pomidorowy, papryczkę chili i zamknąć naczynie. Oczywiście sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić solą.
Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180C i piec godzinę. W połowie tego czasu przewrócić mięso. Wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut w piekarniku. Podobno wtedy soki w szynce rozłożą się równomiernie.
Jeśli mięso będzie trochę większe musicie dłużej piec.
Po upieczeniu pokroić mięso w plasterki, sos wylać na patelnię i podgrzewając zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody. Zagotować.
Można zagęścić sos poprzez dłuższe gotowanie, aż nadmiar wody wyparuje.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami. Danie jest pyszne, polecam
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.