Moja mama zawsze powtarzała, mięso z kością jest dużo smaczniejsze jak bez. Taka pieczeń ma bardzo dobry smak, będzie pyszny obiadek.

pieczeń

Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć  mięso z wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni, wrzucić obrane szalotki i chwilkę smażyć, Jak są wielkości orzecha włoskiego to przekroić na pół. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię. Obsmażyć je razem z szalotkami.

pieczeń

Mięso i wszystko z patelni wrzucić do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wlać 3/4szklanki wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie , musztardę i zagotować. Doprawić do smaku solą. Wlać wszystko do naczynia żaroodpornego.

Jeśli macie kurki to wlać je z zalewą do szalotek. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i musztardę. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać wszystko do naczynia żaroodpornego.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec naczynie zamknięte 1 godzinę i 15 minut.

Smacznego