Takie mięso jest pyszne na obiad jak i jako wędlina na chleb. Kawałek upieczonego mięsa odkroiłam i zostawiłam jak wędlinę na chleb, jest pyszna.
Bardzo szybkie i łatwe danie, tym razem użyłam mało składników dla tych co nie lubią dań z zbyt skomplikowanych i zawierających dużo składników. Do miseczki dodać przecier pomidorowy, ketchup, cukier, chilli ( niekoniecznie) i przyprawę curry w proszku, wymieszać. Mięso posolić i obsypać świeżo mielonym pieprzem. Mięso obtoczyć w marynacie pomidorowo- keczupowej. Zostawić tak mięso na chwilkę.
Na patelni roztopić masło i obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, smażyć tak długo na małym ogniu, aż cebulka zmięknie, zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni obsmażamy mięso, aż stanie się lekko przypieczone. Wyjąć mięso z patelni, włożyć do żaroodpornego naczynia i obłożyć przesmażoną cebulką.
Kostkę rosołową rozpuścić w 400ml gorącej wody i wylać na patelnię, zagotować, wymieszać, żeby wszystko z patelni od smażenia mięsa połączyło się z wywarem. Możesz użyć wywaru warzywnego lub z kurczaka, jeśli taki posiadasz. Gotować chwilkę, żeby sos się lekko zredukował. Wylać sos na mięso.
Sprawdzić czy sos jest dostatecznie przyprawiony, jeśli nie dopraw do smaku. Można dodać kilka małych pieczarek, ale nie są one konieczne 🙂 Przykryj naczynie przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170C i piecz 40- 50 minut. Podczas pieczenia raz przewróć mięso.
Ja zawsze 10 minut przed końcem zdejmuję pokrywkę, żeby mięso się lekko przypiekło z góry. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki zlej go z mięso i zagotuj. Do gotującego się sosu powoli wlej mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody, podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Mięso pokroić w plastry i podawać z ryżem polanym sosem.
Mięsko jest pyszne, mam nadzieje że wystarczająco proste. Pozdrawiam wszystkich i życzę smacznego.
Iwona
20 lutego, 2022 o 22:36
Mięsko przepyszne!!!
Dziękujemy za przepis:))
Maria Gorlik
21 lutego, 2022 o 18:09
Bardzo się cieszę. Pozdrawiam