Takie danie to jest na specjalne okazje. Nie zawsze mamy dziczyznę w domu. Wyszło wybornie, polecam

q36b8855

Mięso umyć, osuszyć całe obtoczyć w jogurcie greckim lub naturalnym. Musi być gęsty. Zamknąć w naczyniu i zostawić w lodówce na dwa dni.

Następnie umyć, osuszyć. W moździerzu utrzeć 1/2 łyżeczkę soli grubej, ziarenka pieprzy czarnego i ziarenka jałowca. Rozetrzeć na drobną miazgę. Dokładnie rozetrzeć przyprawy po mięsie.

Słoninę pokroić w słupki i powtykać w mięso. Część słoniny położyć na dnie naczynia i na górze mięsa.  Nacinając otwory ostrym nożem. Położyć mięso do żaroodpornego naczynia, wlać 1/2 szklanki wody i dodać listek laurowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika  do 250 C na 40 minut. Naczynie musi być przykryte.

Zmniejszyć temperaturę do 200 C, wlać wino, dodać grzybki suszone i piec jeszcze 40 minut. Piec bez przykrycia. W miarę potrzeby podlewać minimalnie wodą. Mięso odwrócić. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać.

Smacznego, podawać z ziemniakami.