Pomysł na zapiekane jabłka podsunęła mi dzisiaj Janet, dla której pracuję jako opiekunka.

Wspominała czasy jak była dzieckiem a było to 80 lat temu 🙂 mieszkała w Stanach i mama zawsze im robiła te jabłka. Ja zresztą też pamiętam takie jabłuszka , tylko że bez nadzienia i pieczone w piecu. Dokładnie jabłka pieczone we framudze, tak nazywaliśmy wnękę w piecu. 🙂

jabłak zapiekane w miodzie

Jabłka  umyć, wydrążyć gniazda nasienne, posypać cukrem waniliowym,cynamon, gałką muskatową. Dodać łyżeczkę miodu i masełko, rodzynki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 40-45 minut. Długość pieczenia zależy od rodzaju jabłek, ja miałam bardzo twarde.

jabłaka z rodzynkami w sosie waniliowym

Upieczone jabłka polać sosem waniliowym , albo śmietaną z  cukrem waniliowym i kulką lodów waniliowych.

jabłka z piekarnika

Pychotka

jabłka pieczone

Jabłka na gorąco

Ja polałam sosem waniliowym, przepis jest na moim blogu, pod hasłem sosy. Patrz tu Sos waniliowy