Dostałam ten przepis od mojej szwagierki Małgosi, mam więcej przepisów od niej zawsze są super. Musialam je od razu zrobić i nie żałuję są bardzo dobre i proste w wykonaniu.

pierniczki kruche

Wszystkie składniki wrzucić do miski i posiekać nożem, potem zagnieść rękoma i zostawić bez przykrycia na pół godziny. Ciasto wyłożyć na lekko obsypaną mąką stolnicę, rozwałkować ciasto na grubość 5-7 mm. Nie wolno rozwałkować zbyt cienko, będą wtedy twarde. Wycinamy ciastka kieliszkiem o średnicy 3cm, układamy je na blaszce wyłożonej papierem w dużych odstępach, ciastka rosną podczas pieczenia.

Drugim sposobem który przyszedł mi do głowy podczas wycinania tych ciasteczek to – uformować z ciasta wałeczki o średnicy cm i pociąć je na ciasteczka o grubości 5-7 mm i do piekarnika, myślę że jest szybszy i wygodniejszy.

ciastka piernikowe

Pieczemy w nagrzanym do piekarniku 200C przez 6-8 minut, ciastka muszą się lekko zarumienić i są gotowe. Uważajcie żeby nie piec za długo. Potem zaraz wyjąć i zostawić do ostudzenia na papierze. Jak już będą zimne można polukrować lub polać czekoladą i posypać bakaliami.

przyprawa do piernika

Dziękuje Gosiu za przepis , pozdrawiam 

ciastka z sodą