Mam ten przepis od szwagierki, dawno mi go polecała, ale zawsze zrobiłam coś innego. Teraz mogę powiedzieć szkoda. Ponieważ jest idealny, pyszny i szybko się go robi. Dziękuję Gosia i pozdrawiam. Przepis na thermomix na dole.
Do garnuszka wsypać 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Gotować chwilkę aż postanie karmel. Nie za długo bo powstanie kamień. Cukier ma się rozpuścić i lekko nabrać złotego koloru. Lekko przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodać śmietanę, olej, powidła,miód, wlać karmel i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie i dokładnie wymieszać.
Dużą keksówkę (podłużną formę) lub dwie średnie wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C , godzinę. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Jak jest suchy to ciasto jest gotowe. Jeśli będzie mokry to proszę przedłużyć czas pieczenia o kilka minut.
Delikatnie wyjąć ciasto z formy, zostawić do ostudzenia. Polać polewą czekoladową i udekorować.
Przepis na polewę czekoladową zobacz tu Super polewa czekoladowa
Thermomix
-założyć motykek, dodać jajka i cukier, ubijać 2 minuty, obroty 3,5
-zdjąć motylek
-dodać śmietanę, olej, powidła, miód, karmel, wymieszać 30 sek, obroty 5
-dodać mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika, zmiksować, czas 2 minuty, obroty 4
-dodać bakalie, obroty wsteczne, czas 15 sekund, obroty 4
-reszta jak wyżej
Nic tylko powiedzieć pycha.
Anonim
7 listopada, 2016 o 10:43
jaki piękny z tymi gwiazdkami na pewno nie doczeka świat.
Pozdrawiam Małgosia
kuchcik8
7 listopada, 2016 o 12:33
Już jest prawie zjedzony, zabrałam do posmakowania ludziom dla których pracuje tu w Anglii. Byli zachwyceni.