Nie ma lepszego przepisu jak ciasto na pierogi z przepisu babuni. Jeszcze nie dorównuje tym co robi babunia, ale się staram. Jeszcze muszę trochę bardziej rozwałkować ciasto. Lepienie cieniutkich jak bibułka pierożków to mistrzostwo świata.
Wykonanie ciasta na pierogi patrz tu – http://kuchniapokolen.pl/pierogi-z-jagodami-przepis-od-babuni/
Wykonanie nadzienia – twaróg dokładnie zmielić razem z jagodami. Dodać cukru do smaku i wymieszać. Gdyby masa była za gęsta dodać śmietanę kremówkę lub kwaśną.
Ciasto na pierogi rozwałkować bardzo cienko. Tak jak Wam się uda najbardziej. Dużą szklanką wycinać koła. Nałożyć masę twarogową i zlepić pierogi. Pierogi położyć na lekko obsypanej mąką stolnicy. Do gotującej się osolonej wody wrzucić pierogi. Partiami. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotować jeszcze kilka minut. ( 2-4 minuty)
Wyjąć pierogi z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać ze słodką lub kwaśną śmietaną. Oczywiście lekko osłodzoną według gustu.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.