Przepis ten jest od babuni mojej synowej, uwielbiam przepisy przekazywane przez pokolenia.Dziękuję 😉

Pierogi z jagodami

Ciasto na pierogi – do miski przesiać mąkę, dodać sól, gorącą  wodę i łyżkę oleju, wyrobić ciast, uformować kulkę i przykryć ściereczką,jak się lekko przestudzi dodać żółtko. Dobrze wyrobić ciasto, znowu przykryć ściereczką i zostawić żeby odpoczęło.

Thermomix ciasto na pierogi-  wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał.

pierogi gotowane

Przygotować jagody, umyć położyć na durszlaku , poczekać aż przeschną. Posypać jagody cukrem pudrem.

pierogi domowe

Na stolnicy posypać mąkę, rozwałkować część ciasta , cienko. Wycinać  okrągłe krążki. Na każdym krążku położyć porcję jagód.

jagodowe pierogi

Złożyć na pół i dobrze skleić.

cieńkie pierogi

pierogi z owocami

W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierożki wrzucać do wrzątku, jak pierożki wypłyną na powierzchnię, gotować 2 minutki. Wyjmować delikatnie . Ja lubię pierogi polewać śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.

Mniam, mniam. Przypomina mi się lato 😉