Przepis ten jest od babuni mojej synowej, uwielbiam przepisy przekazywane przez pokolenia.Dziękuję 😉
Ciasto na pierogi – do miski przesiać mąkę, dodać sól, gorącą wodę i łyżkę oleju, wyrobić ciast, uformować kulkę i przykryć ściereczką,jak się lekko przestudzi dodać żółtko. Dobrze wyrobić ciasto, znowu przykryć ściereczką i zostawić żeby odpoczęło.
Thermomix ciasto na pierogi- wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał.
Przygotować jagody, umyć położyć na durszlaku , poczekać aż przeschną. Posypać jagody cukrem pudrem.
Na stolnicy posypać mąkę, rozwałkować część ciasta , cienko. Wycinać okrągłe krążki. Na każdym krążku położyć porcję jagód.
Złożyć na pół i dobrze skleić.
W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierożki wrzucać do wrzątku, jak pierożki wypłyną na powierzchnię, gotować 2 minutki. Wyjmować delikatnie . Ja lubię pierogi polewać śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.
Mniam, mniam. Przypomina mi się lato 😉
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.