Takie pierogi są pyszne i spowodują uśmiech u każdego co je spróbuje. Początek lata to super pora na takie pierogi.

pierogi z truskawkami

Przygotowanie farszu – truskawki podusić widelcem. Durszlak położyć ma głębokiej misce, do durszlaka wrzucić zmiażdżone truskawki. Tak zostawić na jakiś czas. Nadmiar soku powinien wypłynąć. Twarożek dokładnie ugnieść na gładką masę. Dodać odsączone truskawki i dokładnie wymieszać. Doprawić cukrem do smaku, wsypać cukier waniliowy.  Jeśli będzie za suche dodać soku z truskawek. Ilość truskawek dodanych do twarogu możecie dawkować według uznania.

Truskawki do polania – Truskawki lekko zmiażdżyć widelcem, dodać cukier do smaku. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać.

Ciasto na pierogi –  na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól. Zrobić dołek i wbić żółtka, wymieszać. Następnie dolewać do mąki gorącą wodę i cały czas mieszać rękoma, żeby woda połączyła się z mąką i utworzyła gładkie ciasto na pierogi. Ugnieść dokładnie ciasto na lśniącą masę.

pierogi z twarogiem

Moja kochana mama mimo 84 lat zawsze jest gotowa do pomocy. Jest cudowna 🙂

Formowanie pierogów – Ciasta jest dosyć dużo, więc wałkować trzeba partiami. Nabrać część ciasta i rozwałkować na cienką warstwę. Za pomocą dużej szklanki wycinać koła. Na środek każdego położyć farsz i dokładnie zakleić. Pierożki rozłożyć na stolnicy obsypanej mąką. Następnie wykonać wszystkie pozostałe pierogi.

pierogi z owocami

Gotowanie pierogów – w dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Partiami wrzucać przygotowane pierożki. Gotować od wypłynięcia pierożków na powierzchnię wody 1 minutkę.

Podanie –  Pierogi wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, odcedzić, wyłożyć na talerz. Polać przygotowanym sosem truskawkowym i pokrojonymi truskawkami.

pierogi z truskawkami

Mam nadzieję że widać jak smakują 🙂 Moja kochana Kornelcia tak zajada 🙂

Cała rodzina była zaproszona na obiad 🙂