Bardzo smaczne pierożki. Jest to wersja bez indyjskich przypraw, ponieważ mój mąż nie przepada za kuchnią indyjską i ich przyprawami. W Polsce ciągle nie jest bardzo popularna kuchnia indyjska, więc zrobiłam dla Was wersję po Polsku. Wersja indyjska zrobiona również dla mnie. Wystawię wieczorem.
Wykonanie sosu Raita patrz tu http://kuchniapokolen.pl/sos-jogurtowy-indyjski-raita/
Wykonanie ciasta na pierogi – do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Smalec pokroić na drobne kawałeczki, wlać wodę i szybko zagnieść. Masa musi być gładka. Ciasto jak na nasze pierogi. Ciasto rozwałkować cienko. Następnie pokroić na duże kwadraty 8×8 cm
Wykonanie ciasta w thermomix
- do naczynia miksującego dodać mąkę, pokrojony drobno smalec, wlać wodę, wyrobić ciasto, czas 2 minuty, interwał
- reszta jak wyżej
Wykonanie nadzienia w thermomix
- włożyć kawałki sera i zmiksować, obroty 6, czas 3-4 sekundy
- do naczynia miksującego dodać pokrojone na mniejsze kawałki mięso, cebulę pokrojoną w kawałki i pieczarki, zmielić obroty obroty 5, czas 6 sekund. Proponuje jednak nie zakładać miarki i obserwować jak zmielone jest mięso. Czas zależy jakie kawałki wrzucicie, więc czasami czas musi być dłuższy. Nie zmielcie mięso na papkę !!!
- do mięsa dodać pozostałe składniki oprócz sera i wody, smażyć temperatura 100 C, czas 1,5 minuty,obroty 2 wsteczne , doprawić solą i pieprzem
- wlać wodę i gotować czas 1,5 minuty temp. 100 C, obroty 2 wsteczne
- dodać ser, wymieszać obroty 3 wsteczne, czas 5 sekund
Wykonanie nadzienia – piersi kurze, pieczarki, cebulę zmielić maszynką do mięsa z tarczą o dużych dziurkach. Włożyć wszystko do większej miski, dodać pozostałe składniki. ( oprócz oliwy, sera i wody) Dokładnie wymieszać, sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem. Jeśli lubicie pikantne, radzę dodać pokrojoną drobno czerwoną chilli. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić mięso na patelnię. Smażyć, co jakiś czas zamieszać. Masa musi stracić kolor surowizny. Jak już tylko gdzieniegdzie widać surowe mięso wlać wodę. Wymieszać i gotować około 1 minuty. Woda spowoduje że mięso podczas smażenia nie wysuszy się za mocno. Nadmiar płynu powinien wyparować. Na koniec dodać potarty ser, wymieszać. Zostawić farsz do ostygnięcia.
Formowanie pierożków – po rozwałkowaniu i pokrojeniu ciasta w kwadratu na każdym z nich nałożyć farsz. Złożyć na pół formując trójkąty. Zlepić dokładnie boki.
Smażenie pierożków – do garnka wlać olej i mocno rozgrzać. Olej jest wystarczająco gorący gdy po zanurzeniu kawałka pierożka olej bąbelkuje i skwierczy to znak że już można smażyć.
Wrzucić delikatnie pierożki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. (około 1-2 minut )Wyjąć pierożki z oleju łyżką cedzakową i rozłożyć na kuchennym papierowym ręczniku. Pozbywamy się w ten sposób nadmiar oleju.
Podawać natychmiast z jogurtowym sosem Raita lub kechupem.
Wyszły pyszne, polecam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.