Te piersi kurze są pieczone w sosie do miękkości. My takie lubimy, nie lubię krwistych. To nie w mojej kuchni.

Piersi kacze umyć osuszyć, skórę ponacinać . Doprawić solą i pieprzem, majerankiem.

piersi kacze

Połóżyć mięso na rozgrzanej patelni, skórą do dołu dodaj odrobinkę oleju.

kaczka

Smażyć tak długa aż zbrązowieje, przewrócić na drugą stronę i znowu smażyć do zbrązowienia. Wrzucić plasterki jabłka i suszone grzybki, wszystko wymieszać smażyć 2 minutki

kaczka z jabłkami

Podlać wodą , zmniejszyć temperaturę, przykryć i smażyć aż mięso będzie miękkie. Bardziej właściwe słowo to kruche. Ja takie lubię, nie lubię krwistych i tym podobne. Podczas smażenie odwrócić mięso kilkakrotnie i w razie potrzeby dolewamy wody.

Sos zagęścić łyżeczką mączki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody. Powoli wlewać do sosu cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Robić to powoli i sprawdzać konsystencję sosu, musi być lekko zagęszczony , nie kisiel.

tradycyjna kaczka

Podajemy z ziemniakami, pampuchami .

piersi kacze pieczne

Na koniec jak już wszystko było gotowe, obsmażyłam piersi kacze na rozgrzanej patelni dla uzyskania chrupiącej skórki, smażyłam tylko od strony gdzie jest skóra. Ja nie lubię skór, ale w tej postaci jest bardzo dobra.

kaczka pieczona

Smacznego