Piersi kurze nadziewane bakłażanem, pomidorami i serem, polane pysznym sosem pomidorowym.

piersi kurze faszerowane

Bakłażana pokroić w plasterki i posypać delikatnie solą. Wyłożyć je na papierowych ręczniczkach kuchennych i zostawić na co najmniej 15 minut.  Pomidory pokroić w plasterki,

Piersi kurze umyć, wysuszyć i naciąć w poprzek,ale nie do końca. Doprawić piersi solą i  świeżo zmielonym pieprzem. Obsypać z dwóch stron mieszanką ziół suszonych .

Na  patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i szybko obsmażyć plasterki bakłażana, posypać bakłażana mieszanką ziół suszonych.

piersi kurze z bakłążanem

Na przygotowanej piersi kurczaka rozłożyć plasterki bakłażana i sera mozzarella lub inny. Można ser ominąć. Złożyć pierś kurczaka i obwinąć plasterkiem szynki parmeńskiej. Za pomocą wykałaczek zabezpieczyć, żeby się nie otworzyły a farsz nie uciekł ?

piersi kurze

Na tej samej patelni na której smażyły się bakłażany dodać następną łyżkę oliwy z oliwek i obsmażyć piersi kurze, aż szynka lekko się przypiecze. Zdjąć mięso z patelni, a na patelnię wrzucić pomidory, smażyć aż pomidory się rozgotują. Następnie przetrzeć pomidory przez sitko, czystą masę z pomidorów położyć znowu na patelnię, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i poszarpne zioła zioła suszone.  Dodać mięso i na małym ogniu gotować około 10-15 minut. Mięso odwrócić kilka razy. Jeśli woda z pomidorów się wygotuje lekko podlać wodą. Doprawić do smku. Sos musi być gęsty, służy tylko do polania mięsa.

pomysł na kurczaka

Kurczaczek był pyszny. Smacznego.