Wymyśliłam to danie na imprezę urodzinową mamy. Takie dania wszyscy lubią i dobrze się je je. Wyszło wybornie z całą odpowiedzialnością mogę je polecić 🙂

czosnkowy kurczak

Nic prostszego, szybko się to robi i każdy będzie zadowolony. Oczywiście musicie lubić czosnek 🙂

Piersi kurze pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i ostrą. Rozgrzać patelnię z małą ilością oleju. Na gorącą patelnię wrzucić kawałki mięsa i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć mięso z patelni i położyć na dnie żaroodpornego naczynia.

piersi kurze w sosie

Przygotowanie sosu –  Do dużego kubka wlać śmietanę, bardzo drobno posiekany czosnek, ketchup, sok z cytryny, szczyptę soli i trochę czarnego pieprzu. Wylać sos na patelnię, podgrzać dodać dodatkowo 1 płaską łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać i wylać na mięso. W razie potrzeby doprawić do smaku, zawsze trzeba posmakować.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20 minut. Podawać z bułeczkami lub makaronem lub ryżem.

Pychotka.