Dzisiaj na obiedzie miałam gości, długo myślałam co zrobić, co chwilkę zmieniałam zdanie.

Kupiłam piersi kurze szpinak, mozzarellę… Powoli zaczęłam coś tworzyć. Dodałam wszystkie składniki jakie lubię , i powoli coś zaczęło wychodzić, zapach był cudny. Teraz już mogę powiedzieć że wyszło super, goście byli zachwyceni ku mojej radości. Ciężko się gotuje dla kogoś jak nie wiesz co dokładnie lubią, ale udało się 🙂

piersi kurze

Pieczarki umyć , odciąć główki i przekroić na pół w poprzek,   Na patelni z małą ilością oleju obsmażyć pieczarki, oczywiście doprawić je solą i pieprzem. Jak już stracą swój kolor surowizny.

Przeciąć każdą pierś kurzą tak żeby utworzyła się tzw kieszeń . Każdy kawałek mięsa doprawić solą, pieprzem, oregano. Do kieszonek włożyć 1-2 pomidorki suszone oraz grzybka. Zamknąć kieszonkę  za pomocą wykałaczki lub patyczka drewnianego. Na patelni rozgrzać olej obsmażyć mięso z dwóch stron, poukładać mięso na dnie  żaroodpornego naczynia.

sos szpinakowy

Teraz czas na przygotowanie  sosu – na patelni roztopić masło dodać pokrojoną drobno czerwoną i zieloną chilli ( oczyszczone z pestek i błonek )  oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać szpinak i gotować aż szpinak zmięknie i utworzy się papka, zdjąć szpinak z patelni i lekko zmielić blenderem . Ja zawsze dodaję cały szpinak z łodyżkami, szkoda mi wyrzucać z tego cudnego warzywa. Po zmieleniu wlać znowu na patelnię, dodać pokrojoną mozzarellę i na koniec wymieszać ze śmietaną lub jogurtem greckim.  Doprawić solą i pierzem dodać gałkę muszkatołową , wymieszać. Wlać sos na mięso, przykryć naczynie i  wstawić do nagrzanego piekarnika 200C i piec 35-40 minut

kurczak w sosie szpinakowym

To danie jest przepyszne.