Pomysł na obiad lub danie imprezowe. Polecam

piersi kurze ze szpinakiem

Piersi kurze jeśli są duże przekroić wzdłuż na pół, rozbić. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Nie mogą być zbyt miękkie ani rozgotowane. Zostawić na później.

piersi kurze

Przygotowanie farszu – na patelni roztopić masło i wrzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak, dodać posiekany czosnek. Smażyć około 3-4 minuty, mieszać co chwilkę. Dodać mozzarellę i wszystko lekko zmiksować.

zapiekanka z kurczaka

Na przygotowane filety z kurczaka nałożyć farsz na 1 połowę płata mięsa i złożyć na pół. spiąć wykałaczką.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i szybko obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia.

Na patelnię wlać kurki w zalewie i gotować do momentu jak płyn prawie wyparuje. Następnie wlać śmietanę, dodać odrobinę pieprzu,  wymieszać. Wlać wszystko na mięso.

piersi kurze

Podgotowane ziemniaki ułożyć na  górę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec do momentu aż ziemniaki się zarumienią. Mi zajęło to 25 minut.

Smacznego.