Do tej pory dodałam przepisy na pigwowiec z miodem. Dzisiaj zrobiłam z cukrem, który przepis bardziej do Was przemawia wybierzecie sami. Tak przygotowane owoce idealne są do przygotowania deserów, ciast np wzbogacenie smaku szarlotki, do herbaty.

Pigwa

Owoce pigwowca umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem, wymieszać. Zostawić na 12 godzin, następnie zlać powstały sok. Sok zagotować i zalać nim znowu potarte owoce. Ponownie zostawić na 12 godzin.

Następnego dnia znowu zlać sok i zagotować. Gorącym ponownie zalać owoce. Zostawić na kolejne 12 godzin.

pigwa do herbaty

Przełożyć wszystko do słoiczków, zamknąć i pasteryzować 15 minut. Gorące położyć na ręczniku do góry dnem i przykryć drugim ręcznikiem.