Tak przygotowana mikstura będzie super na zimowe dni. Rozgrzewając i dostarczając nam witaminki. Pigwę nazywamy polską cytryną.
Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem.
Pigwę lub pigwowca umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ja zostawiam skórki, ponieważ w skórkach jest dużo witamin i byłoby to marnotrawstwo wyrzucając.
Potarte owoce pigwowca wrzucić do dużego słoja i zalać miodem, wymieszać. Szczelnie zamknąć i zostawić na 12 godzin lub trochę więcej.
Rozłożyć wszystko do czystych słoiczków i pasteryzować 15 minut. Następnie wyjąć z garnka i położyć do góry dnem na ręczniku a drugim grubym ręcznikiem przykryć. Zostawić tak, aż ostygnie.
Tak przygotowany pigwowiec będzie idealny do herbatki w zimowe wieczory.
Polecam
elka
16 listopada, 2017 o 14:41
to ile witamin i dobrodziejstwa miodu zostaje po pasteryzacji
Asia
2 października, 2018 o 14:15
Słuszna uwaga. Ja zalewam pokrojoną pigwe i imbir miodem. Jak puści sok przechowuje w lodówce spokojnie wytrzyma 2,3 tygodnie. Syrop robię na bieżąco, owoce pigwy dobrze się przechowuje w chłodnym miejscu.
Maria Gorlik
2 października, 2018 o 14:22
Dobry pomysł. Pozdrawiam
Alex
8 listopada, 2021 o 21:03
Dodaję odrobinę spirytusu, co pozwala na wydłużenie trwałości syropu
JOLA
7 października, 2018 o 21:09
ja tylko zalałam miodem i przechowywałam w lodówce nawet nie wiem jak długo ale do zimy starczyło i się nie popsuła
Maria Gorlik
7 października, 2018 o 21:11
To super, zawsze nowe pomysły. Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam
DANUTA
9 października, 2018 o 13:06
SUPER POMYSŁ DZIĘKUJE
Maria Gorlik
9 października, 2018 o 14:36
Cieszę się ze Ci się podoba. I mam nadzieje ze bedIe smakowało. Pozdrawiam
rysiek
2 grudnia, 2018 o 11:33
mam pytanko jakie proporcje miodu, pigwy i imbiru
Maria Gorlik
2 grudnia, 2018 o 14:44
W tym przepisie nie mam imbiru, ale oczywiście można dodać. Imbiru dodaj całe kłącze, obrane i potarte. Następnie wmieszać do potartej pigwy. Życzę przyjemności z z herbatką i pigwą. Pozdrawiam.
Anonim
12 listopada, 2019 o 16:51
A ja zalewa miodem i nigdzie nie chowam w ciepłym miejscu szybciej sok puszcza miód jest słodki działa jak konserwanty więc nie psuje się nawet cała zime
Mario
24 listopada, 2022 o 11:44
Miodu nie można podgrzewać do temperatury powyżej 42 stopnie bo traci wszystko co najlepsze.