Smaczne klopsy mielone, inne jak zazwyczaj. Można je podać na obiad z ziemniakami lub jako klopsy imprezowe z dodatkiem zielonej sałaty 🙂

klopsy mielone

Na patelni z odrobiną oleju obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Jak cebulka już zmięknie i nabierze złotego koloru wrzucić pokrojone bardzo drobno pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć, aż cała woda z grzybów wyparuje.

Bułkę tartą zalać ciepłym mlekiem i zostawić, aż bułka wchłonie całe mleko.

klopsy wieprzowe

Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ketchup, przecier pomidorowy, jajko, białko, majeranek, obsmażoną cebulkę i pieczarki, bułkę tartą namoczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Formować klopsy.

Do miseczki wsypać tyle samo bułki tartej co potartego sera i obtoczyć klopsy.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy z dwóch stron na złoty kolor.

Podawać z ziemniakami, lub jako danie na imprezy z dodatkiem zielonych sałat.

Smacznego