Użyłam do tej potrawy brązowego makaronu, zawsze się obawiałam, że smak nie taki, że popsuje potrawę. Dzisiaj już wiem jest bardzo dobry, zdrowy i nie tuczy jak biały makaron.

makaron z sosem pomidorowym

Mięso mielone, cebulka poszatkowana, majeranek, jajko, odciśnięta bułka, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Uformować małe klopsiki, odłożyć na bok.

klopsy w pomidorowym sosie

W garnuszku rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę z czosnkiem na złoty kolor. Wlać puszkę pomidorów, wodę,wywar, dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę, posiekaną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić klopsy, zmniejszyć gaz. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Gotować 10-15 minut.

gotowane klopsy

Jeśli lubicie bardziej ostro można dodać o jedną papryczkę chilli więcej.

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

klopsy w pomidorach

Na talerz lub miseczkę wyłożyć makaron i polać sosem pomidorowym z klopsami. Smacznego