Co roku szukam nowych smacznych ciasteczek, oczywiście mam swoje ulubione co robię zawsze. Te ciastka są bardzo kruche. Wesołych Świąt 

ciastka

Orzeszki pistacjowe utłuc tłuczkiem. Nie mają być jak mąka lecz  grudkowate.

Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać żółtko, olejek migdałowy, sól, zmielone migdały. Wszystko dokładnie wymieszać do dokładnego połączenia. Ciasto wyłożyć na lekko obsypaną mąką stolnicę i uformować kulę,lekko spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

ciastka

Wycinanie ciastek – ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość 3 mm. Wałek którym wałkujecie zawsze obsypać mąką. To samo zrobić ze stolnicą. Na górze rozsypać połowę  pokruszonych orzeszków pistacjowych. Lekko przejechać wałkiem. Wgniatając je delikatnie w ciasto. Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta.

Wycinać ciastka o dowolnych kształtach i za pomocą noża zdjąć ciastka ze stolnicy. Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić mały odstęp między ciastkami.

 

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec ciastka 15 minut. Zostawić ciastka na papierze aż ostygną. Drugą porcję ciastek piec tak samo.

Smacznego