Znajoma dała mi ten przepis, wyszły super polecam. Tutaj w Anglii jest nas dużo z każdego kraju więc czasami można coś ciekawego się dowiedzieć i dostać ciekawy przepis. Można je faszerować na różne sposoby z warzywami, kurczakiem, rybą, jagnięciną, wołowiną itp

Wszystkie składniki wrzucić do miski, dokładnie zagnieść jak każde ciasto drożdżowe. Masa musi być sprężysta i gładka. Ciasto włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia.

pita

Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Każdą część ponowie zagnieść składając boki ciasta do środka. Robić to przez chwilkę. W ten sposób mocno napowietrzamy ciasto. Uformować kulki i ponownie przykryć i odstawić na kilka minut żeby odpoczęło i lekko wyrosło.

Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkować na duży plaster ciasta. Dosyć cienki. Można uformować koło lub owalny kształt. To już jak wam pasuje. Ja zrobiłam tak i tak 🙂

pita

Smażenie – suchą patelnię rozgrzać bardzo mocno, następnie  położyć plater ciasta. Po kilku sekundach przewrócić pitę na drugą stronę. Ponownie po kilku sekundach przewrócić. Jak już powstaną pęcherzyki zmniejszyć gaz. Naciskać pęcherzyki płaskim nożem co spowoduje że powietrze  będzie rozwarstwiało nam pitę.

Zdjąć pitę z patelni i przestudzić. Następnie dowolnie rozciąć pitę.

Pycha polecam.