Jest to moja propozycja na pizzę inaczej, bez sera tylko z twarożkiem, mniej kalorii 🙂
Rozgrzać patelnię, wrzucić pokrojony drobno wędzony boczek i smażyć, aż stopi się nadmiar tłuszczu, dodać cebulę i smażyć tak długo, aż zmięknie.Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, odstawić na bok żeby przestygło. Nadmiar tłuszczu zlać.
Twarożek zmielić rzem z żółtkiem, jogurtem greckim, gałką muszkatołową, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie.
Mąkę wsypać do miski, wykruszyć drożdże, dodać cukier, ciepłą wodę i lekko wymieszać. Przykryć folią spożywczą i zostawić na 15 minut. Następnie dodać olej i sól, dokładnie zagnieść, znowu przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto wyjąć z miski rozwałkować i położyć na blaszce obsypanej lekko mąką.
Posmarować twarogiem, obsypać cebulą z boczkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 250C i piec 15-20 minut.
Bardzo mi smakowało, polecam.
Claudia
15 lipca, 2015 o 10:13
Pizza cebulowa to moja ulubiona 🙂 Jadam taką w tym miejscu http://www.mista-szczecin.pl/
kuchcik8
15 lipca, 2015 o 10:16
Ja tez bardzo lubię.