Stromboli czyli pizza lub calzone, tylko że wykonane i podane inaczej. Stromboli nadziewane kiełbasą i serem. Pycha

a la pizza

Przygotowanie ciasta – do kubka dodać drożdże,szczyptę soli, 1 łyżkę mąki, miód, część ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

pizza

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek w środku. Do środka mąki wlać resztę wody, olej i wyrośnięte drożdże. Dodać sól, wyrobić ciasto jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski . Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie ponownie wyłożyć ciasto na stolnicę i ponownie zagnieść. Przykryć miską w której rosło ciasto i zostawić tak na 15 minut.

Thermomix ciasto

  • do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta, nastawić naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty
  • zostawić do wyrośnięcia
  • ponownie wyrobić, naczynie zamknięte, interwał, czas 30 sek
  • ponownie zostawić na 15 minut
  • reszta jak niżej.

pizza inaczej

Formowanie Stramboli – ciasto podsypać delikatnie mąką i rozwałkować na duży prostokąt. Ilości składników na nadzienie nie podaję w dokładnych proporcjach, ponieważ to zależy jak mocno rozwałkujecie i jak blisko obłożycie koło siebie kiełbasę. Myślę że to nie jest problem. Posmarować ciasto dowolnym sosem pomidorowym lub jak ja sosem ajvar ( cudny smak  patrz tu Ajvar, pyszny sos ) Koniecznie trzeba zostawić czysty margines ciasta naokoło.

pizza

Sos posypać potartym serem, na to porozrzucana rukola. Rozłożyć plasterki kiełbasy, jeden koło drugiego. Następnie znowu ser i trochę rukoli. Boki ciasta posmarować jajkiem.

Najpierw zawinąć krótsze boki plastra ciasta, następnie z jednej dłuższej strony. Zwinąć ciasto w rulon. W miejscu gdzie ciasto się złączy zostawić jako spód. U góry posmarować jajkiem, posypać mieszanką ziół i ponacinać.

pizza

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 25-30 minut. Stromboli musi się zarumienić i stać się lekko chrupiące.

Pycha