Stromboli czyli pizza lub calzone, tylko że wykonane i podane inaczej. Stromboli nadziewane kiełbasą i serem. Pycha
Przygotowanie ciasta – do kubka dodać drożdże,szczyptę soli, 1 łyżkę mąki, miód, część ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek w środku. Do środka mąki wlać resztę wody, olej i wyrośnięte drożdże. Dodać sól, wyrobić ciasto jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski . Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie ponownie wyłożyć ciasto na stolnicę i ponownie zagnieść. Przykryć miską w której rosło ciasto i zostawić tak na 15 minut.
Thermomix ciasto
- do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta, nastawić naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty
- zostawić do wyrośnięcia
- ponownie wyrobić, naczynie zamknięte, interwał, czas 30 sek
- ponownie zostawić na 15 minut
- reszta jak niżej.
Formowanie Stramboli – ciasto podsypać delikatnie mąką i rozwałkować na duży prostokąt. Ilości składników na nadzienie nie podaję w dokładnych proporcjach, ponieważ to zależy jak mocno rozwałkujecie i jak blisko obłożycie koło siebie kiełbasę. Myślę że to nie jest problem. Posmarować ciasto dowolnym sosem pomidorowym lub jak ja sosem ajvar ( cudny smak patrz tu Ajvar, pyszny sos ) Koniecznie trzeba zostawić czysty margines ciasta naokoło.
Sos posypać potartym serem, na to porozrzucana rukola. Rozłożyć plasterki kiełbasy, jeden koło drugiego. Następnie znowu ser i trochę rukoli. Boki ciasta posmarować jajkiem.
Najpierw zawinąć krótsze boki plastra ciasta, następnie z jednej dłuższej strony. Zwinąć ciasto w rulon. W miejscu gdzie ciasto się złączy zostawić jako spód. U góry posmarować jajkiem, posypać mieszanką ziół i ponacinać.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 25-30 minut. Stromboli musi się zarumienić i stać się lekko chrupiące.
Pycha
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.