Jadłam tą pizzę wielokrotnie i z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć jest pyszna. Ciasto ładnie wyrasta i jest grubsze, jak ktoś lubi cieńsze musi użyć większej blaszki.
Do garnuszka wrzucić pokruszone drożdże, wsypać sól, cukier, mąkę i wlać cieplej wody. Przykryć ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić ciasto rękoma na gładką masę. Znowu przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Blaszkę lekko wysmarować oliwą i rozłożyć ciasto na pizzę. Na górę można położyć można różne dodatki, zależy co kto lubi. Ja podzieliłam pizzę na cztery części i dodałam różne dodatki.
I propozycja – rozłożyć tuńczyka i kukurydzę.
II propozycja – usmażone pieczarki z cebulką, doprawione solą, pieprzem i oregano
III propozycja – szynka pokrojona w małe kawałeczki, kawałki ananasa, pieczarki obsmażone i doprawione do smaku, suszone zioła
IV propozycja – obsmażone pieczarki z cebulką i doprawione do smaku, papryka czerwona pokrojona na małe kawałeczki i chilli pokrojone drobno i rozłożone na pieczarkach
Oczywiście wszędzie ser 🙂
Włożyć pizzę do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 15 minut, następnie obsypać potartym serem i piec jeszcze 5 minut.
Zawsze proponuję sprawdzić stan upieczenia, czasami trzeba piec dłużej, jeśli ciasto nie jest upieczone.
Ja piekłam na specjalnej siatce do pieczenia pizzy, wtedy ciasto piecze się szybciej i jest ładnie upieczone od dołu. Bardzo użyteczna zabawka 🙂
Pizza super smakuje z sosem czosnkowym, przepisy na sos czosnkowy na moim blogu.
Dziękuję Moniś, Twoja pizza jest The best 🙂 🙂
Jurek
5 stycznia, 2018 o 13:12
Pół kilo drożdży?! To się w piekarniku po wyrośnięciu nie zmieści. 50g jak rozumiem. 🙂
Maria Gorlik
5 stycznia, 2018 o 13:17
Słuszna uwaga, jedno zero więcej się wkradło. Pozdrawiam serdecznie