Zaczynamy od pizzy – do garnuszka pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 1/4 szklanki letniej wody. Rozmieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

pizza z krewetkami

Do miski wsypać mąkę, sól,oliwę, pozostałą wodę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić mocno ciasto na gładką, lśniącą masę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jest to ciasto na dwie okrągłe pizze o średnicy 20 cm, oczywiście możecie zrobić na prostokątnej blaszce.

pizza z fettą

W czasie gdy ciasto rośnie przygotować krewetki. Surowe zamrożone krewetki tygrysie zalać wrzątkiem i zostawić, aż zrobią się lekko różowe, około 30sek. Potem odcedzić, oczyścić i wrzucić do miseczki. Na patelni roztopić masło i smażyć ząbki czosnku, chilli przez około 30 sek lub aż lekko się czosnek zarumieni. Wszystko z patelni dodać do krewetek, wrzucić posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać, odstawić na bok. Ja zawsze delikatnie solę krewetki.

krewetki tygrysie

Wyrośnięte ciasto na pizzę rozłożyć na blaszkę lub specjalne talerze do pieczenia pizzy i odstawić znowu do wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik na 200C. Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Wtedy wyciągnąć i posmarować sosem pomidorowym, ja użyłam mojego, obłożyć krewetkami obtoczonymi zalewą, porozrzucać rukolę i pokruszony ser feta. Wstawić do piekarnika i piec następne 10 minut.

pizza z owocami morza

Pizza powinna być przepieczona i lekko boki zarumienione. Na koniec obsypać jeszcze rukolą.

Jeśli chcecie możecie jeszcze obsypać dodatkowo jakimś innym potartym serem.  Smacznego