Uwielbiam mozzarellę, a roztopiona to poezja. Przygotowałam tą pizzę na kolację, z tej porcji wychodzą dwie takie pizze.
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić ciasto aż będzie sprężyste i gładkie . Odstawić do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.
Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, ustawić na naczynie zamknięte, 3 minuty, interwał.
Przygotować pomidory, przeciąć skórkę pomidora u góry na kształt X, zalać wrzątkiem i po kilku minutach zdjąć skórkę. Pokroić w plasterki. Świeżą bazylię umyć , osuszyć, mozzarellę pokroić w plasterki.
Jak ciasto jest wyrośnięte, uformować spód pizzy.
Posmarować pizzę ketchupem z cukinii ( przepis jest na moim blogu), można go zastąpić sosem pomidorowym lub ketchupem.
Rozłożyć pokrojone w plastry pomidory, mozzarellę, listki bazylii, posypać to wszystko suszonym chilli.
Piec pizzę w nagrzanym piekarniku do 190 C przez 30 minut .
Bardzo dobra, polecam
Z tej porcji wychodzą dwie okrągłe pizze o średnicy 30 cm. Smacznego
Ostatnie zdjęcie , na smaczek
Dobrze jest na koniec zdjąć pizzę z blachy i położyć na raszki z piekarnika i podpiec kolejne 5-10 minut, spód wtedy będzie chrupiący, ale to tylko jak ktoś lubi.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.