Bardzo proste w wykonaniu, teraz wszędzie jest dużo cukini więc warto ją wykorzystać. Warzywo które wraca do łask i super.
Ciasto – cukinię obrać, za pomocą łyżki usunąć nasionka i wyrzucić. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić i odstawić na chwilkę, potem zlać przez sito i lekko wydusić nadmiar wody. Ziemniaki, marchew, ser zetrzeć na tarce, połączyć z odsączoną cukinią, dodać jako i mąkę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem dodać wyciśnięty ząbek czosnku, dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodać trochę więcej mąki.
Smażenie – smażyć placuszki na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, smażyć z dwóch stron aż lekko zbrązowieją i będą przepieczone.
Usmażone placuszki położyć na papierowych ręczniczkach, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy je z sałatką ze świeżych warzyw.
Są pyszne, polecam
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.