To jest super pomysł na wykorzystanie ugotowanego już wcześniej ryżu. Czasami zostaje nam ryż z obiadu i nie wiemy co z nim zrobić, a wyrzucić szkoda 😉
Można zrobić te placuszki z samymi jabłkami, wtedy dodać cztery jabłka. Jak lubicie cynamon to też idealnie pasuje. Dodać wtedy około 1/2 łyżeczki cynamonu.
Do miski wrzucić żółtka, cukier, sól i lekko ubić widelcem. Dodać ugotowany ryż, mąkę, mleko,proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę.
Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, najlepiej żeby były kwaśne. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać owoce do masy.
Białka ubić i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać dużą łyżką porcje ciasta. Tworząc małe placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Można podawać z różnymi dodatkami tj ugniecione owoce, śmietana ubita, posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym itp
Te placuszki są przepyszne, polecam.
Kamila
17 marca, 2020 o 20:54
Super placuszki wyszly, bardzo dziekuje za przepis!
Maria Gorlik
19 marca, 2020 o 10:01
Cieszę się bardzo. Takie komentarze mobilizują. Pozdrawiam serdecznie
Anka
24 marca, 2020 o 12:10
Wyglądają smakowicie. Czy smażymy na głębokim oleju czy tylko lekko posmarowanej patelni?
Maria Gorlik
24 marca, 2020 o 14:27
Tylko wlać na patelnię olej, nie za dużo i smażyć. Pozdrawiam serdecznie