To jest super pomysł na wykorzystanie ugotowanego już wcześniej ryżu. Czasami zostaje nam ryż z obiadu i nie wiemy co z nim zrobić, a wyrzucić szkoda 😉

Można zrobić te placuszki z samymi jabłkami, wtedy dodać cztery jabłka. Jak lubicie cynamon to też idealnie pasuje. Dodać wtedy około 1/2 łyżeczki cynamonu.

Placuszki

Do miski wrzucić żółtka, cukier, sól i lekko ubić widelcem. Dodać ugotowany ryż, mąkę, mleko,proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę.

Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, najlepiej żeby były kwaśne. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać owoce do masy.

ryż

Białka ubić i dodać do masy, delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i nakładać dużą łyżką porcje ciasta. Tworząc małe placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

ryżowe placuszki

Można podawać z różnymi dodatkami tj ugniecione owoce, śmietana ubita, posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym itp

Te placuszki są przepyszne, polecam.