Super pomysł na obiad, kolację lub danie na imprezy. Smakowało nam bardzo, będę na pewno to robić jeszcze wiele razy.

placuszki z indyka

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko obsypać solą. Zostawić na 15 minut, zlać z nich wodę.

Mięso indyka pokroić na cienkie paski, wrzucić do miski.

placuszki wytrawne

Na patelni rozgrzać masełko i wrzucić pokrojony por, smażyć aż lekko zmięknie. Dodać osączoną cukinię i smażyć chwileczkę, mieszając co chwilkę. Zdjąć z patelni i dodać do mięsa. Teraz czas na przyprawy – oregano, bazylię, ostrą i słodką paprykę, vegetę, kurkumę,proszek do pieczenia, sól, pieprz i sery. Jeśli nie lubicie kurkumy można ją pominąć, ale warto pamiętać że jest bardzo zdrowa. Dodać jajko, mąkę dokładnie wymieszać i formować duże placuszki. Każdy obtoczyć w mące.

klopsy z indyka

Smażyć na patelni z dwóch stron. Wyłożyć kotleciki na ręczniczki papierowe, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Można piec te placuszki w żaroodpornym naczyniu z odrobiną masła. W nagrzanym piekarniku do 200 C 20-30 minut, aż lekko nabiorą złotego koloru. Będą wtedy mniej kaloryczne 🙂

placuszki

Serwować z sałatką, frytkami itp.