Przepyszne placuszki, polecam bardzo.

Oddzielić białka od żółtej, białka ubić na sztywną pianę. Razem wymieszać kefir, jajka, mąkę, proszek budyniowy, cukier, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko musi być wymieszane na gładką lśniącą masę. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Jabłka i gruszki obrać i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje ciasta za pomocą dużej łyżki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Podawać z syropem klonowym , cukrem pudrem , dżemem – jak kto lubi 🙂

Wykonanie w thermomix

  • nałożyć motylek, wlać białka z jajek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5
  • wyjąć białka z naczynia
  • zdjąć motylek, dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz owoców, zmiksować 1 minutę, obroty 6
  • zdjąć kopystką ciasto, zmiksować 20 sekund, obroty 6
  • dodać ubite białka, wymieszać delikatnie kopystką
  • dodać kawałki jabłek i gruszek, wymieszać delikatnie kopystką
  • reszta jak wyżej