Bardzo delikatne i szybkie w wykonaniu placuszki.  Super na śniadanie lub podwieczorek.

Ja zrobiłam je z truskawkami, ponieważ jest na nie sezon, i bardzo je lubię. Zamiast truskawek można polać placuszki  sosem  pomarańczowym.

racuchy

Sos pomarańczowy, sok z dwóch pomarańczy wylać na patelnię, dodać miód, lekko podgrzewać, tak długo, aż nadmiar wody wyparuje i sos uzyska konsystencję gęstego syropu.  Polewamy nim placuszki i okładamy kawałkami pomarańczy. Zapewniam też jest pyszne.

coś na podwieczorek

Ciasto na placuszki – ubić jajka z cukrem na puch, dodać serek ricotta, wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszać i gotowe. Nakładamy ciasto dużą łyżką.

Ciasto jest dość gęste, na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć placuszki, aż się lekko zarumienią, przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia.  Nakładamy ciasto dużą łyżką.

placuszki twarogowe

Placuszki można podawać także z ubitą śmietaną i truskawkami, oraz z kwaśną śmietaną lub obsypane cukrem pudrem. To już zależy od Was.

Placuszki są pyszne, cała rodzinka będzie zachwycona. Polecam.