Bardzo delikatne i szybkie w wykonaniu placuszki. Super na śniadanie lub podwieczorek.
Ja zrobiłam je z truskawkami, ponieważ jest na nie sezon, i bardzo je lubię. Zamiast truskawek można polać placuszki sosem pomarańczowym.
Sos pomarańczowy, sok z dwóch pomarańczy wylać na patelnię, dodać miód, lekko podgrzewać, tak długo, aż nadmiar wody wyparuje i sos uzyska konsystencję gęstego syropu. Polewamy nim placuszki i okładamy kawałkami pomarańczy. Zapewniam też jest pyszne.
Ciasto na placuszki – ubić jajka z cukrem na puch, dodać serek ricotta, wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszać i gotowe. Nakładamy ciasto dużą łyżką.
Ciasto jest dość gęste, na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć placuszki, aż się lekko zarumienią, przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia. Nakładamy ciasto dużą łyżką.
Placuszki można podawać także z ubitą śmietaną i truskawkami, oraz z kwaśną śmietaną lub obsypane cukrem pudrem. To już zależy od Was.
Placuszki są pyszne, cała rodzinka będzie zachwycona. Polecam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.