Jest to przepis przekazywany od pokoleń w mojej rodzinie. Trochę go zmieniłam bo kiedyś krem był z żółtek i masła. Ja zrobiłam budyniowy. Teraz już nikt nie che jeść takiego tłustego kremu. 

Bardzo trudno już mojej mamie jest przypomnieć sobie jak to kiedyś piekła. Robiła ten tort na specjalne okazje tj przyjęcia, wesela oraz dla znajomych. Tort jest pyszny, ale pracochłonny.

tort makowy

Kusiło mnie żeby zrobić jak kiedyś, ale jak pytałam to nikt nie chciał takiego kremu.

Wykonanie ciasta makowego – Mak wsypać do dużej miski i zalać wrzącą wodą. Mak musi być przykryty wodą, zamieszać. Zostawić tak na kilka godzin, następnie odcedzić mak na sitku wyłożonym gazą. Nadmiar wody musi wypłynąć.

Zmielić mak trzykrotnie przez maszynkę. Rodzynki zalać wrzącą wodą i zostawić na jakiś czas, żeby napęczniały. Następnie dokładnie odcedzić.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Do masy jajecznej dodawać po łyżce zmielonego maku. Dokładnie wymieszać. Dodać wszystkie bakalie,olejek, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli wmieszać w masę makową.

Formę okrągłą o średnicy 23-25 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, nagrzać piekarnik do 190 C i piec 60 minut.

tort makowy

Zostawić w formie aż ostygnie.

Wykonanie biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Wymieszać dokładnie. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką.

Taką samą formę w jakiej piekł się makowiec wysmarować tylko dno formy tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20-25 minut.

Przygotowanie kremu budyniowego waniliowego – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/truskawkowe-ciasto-z-galaretka-i-kremem-budyniowym/

Przygotowanie kremu czekoladowo kawowego – dobrą kawę wsypać do kubka i zalać wrzącą wodą. Przykryć i zostawić aż ostygnie. Odcedzić kawę. Powinno pozostać nam około 1/4 czystej mocnej kawy.

Budynie rozmieszać w pół szklanki mleka. Pozostałe mleko i odcedzoną kawę zagotować i jak już się gotuje wlać rozmieszane budynie.Ponownie zagotować, cały czas mieszając. Gotować tak długo aż budynie zgęstnieją. Odstawić żeby masa ostygła. Jak już budyń jest zimny to utrzeć masło z cukrem na puch. Następnie dodawać po łyżce budyniu, bardzo dokładnie wymieszać.  Można wlać odrobinę spirytusu.

Wykonanie tortu – ciasto makowe przeciąć w wzdłuż na dwa równej grubości ciasto. To samo zrobić z biszkoptem. Przygotować talerz do toru i układać w następującej kolejności 

  • ciasto makowe, u góry posmarować krem budyniowy jasny
  • ciasto biszkoptowe, u góry na cieście posmarować krem budyniowy ciemny
  • ponownie ciasto makowe i krem jasny budyniowy
  • ponownie ciasto biszkoptowe i krem ciemny budyniowy
  • boki tortu posmarować krem budyniowym jasnym
  • u góry tort udekorować według uznania krem budyniowym jasnym.

Tort jest syty, ale bardzo pyszny. Dziękuję mamuśka za przepis.