Jest to jeden ze świątecznych obiadów, który gości na moim stole jako pewniak. Łatwe w wykonaniu i pyszne. Polecam
Polędwiczki umyć, osuszyć, pociąć w 5 cm kawałki. Doprawić solą, białym pieprzem, papryką ostrą i słodką, suszoną bazylią i oregano.
Za pomocą ostrego noża zrobić otwór taki duży żeby można było włożyć kawałki mozzarelli.
Polędwiczki zawinąć w plasterkami szynki i ułożyć jedną koło drugiej w żaroodpornym naczyniu.
Śmietanę razem z bazylią włożyć do naczynia miksującego i dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Jak ktoś lubi ostrzej można dodać chili w proszku. Polać sosem polędwiczki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 30 minut
Kamila
12 grudnia, 2020 o 21:49
Rewelacyjne. Dziwil mnie ten krótki czas pieczenia ale polędwiczki wyszły pyszne miękkie i soczyste. Któryś raz już je robię. Teraz na święta też.
Maria Gorlik
15 grudnia, 2020 o 15:34
Super cieszę się bardzo. Życzę spokojnych Świąt. Pozdrawiam