Jest to jeden ze świątecznych obiadów, który gości na moim stole jako pewniak.  Łatwe w wykonaniu i pyszne. Polecam 

polędwica z mozzarellą i bazylią

Polędwiczki umyć, osuszyć, pociąć w 5 cm kawałki. Doprawić solą, białym pieprzem, papryką ostrą i słodką, suszoną bazylią i oregano.

 

Za pomocą ostrego noża zrobić otwór taki duży żeby można było włożyć kawałki mozzarelli.

polędwiczki

Polędwiczki zawinąć w  plasterkami szynki i ułożyć jedną koło drugiej w żaroodpornym naczyniu.

roladki z mięsa

Śmietanę razem z bazylią włożyć do naczynia miksującego i dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Jak ktoś lubi ostrzej można dodać chili w proszku. Polać sosem polędwiczki.

polędwiczki w szynce

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 30 minut

polędwiczki w pysznym sosie

Smacznego.