Zrobiłam to danie na mamy 82 urodziny. Goście jedli to danie z chlebkiem, ale bardzo dobrze smakuje z makaronem lub kluseczkami.
Suszone grzybki zalać 2 szklankami wrzątku, odstawić na godzinę, wodę zachować na później do wykorzystania. Mięso umyć osuszyć, pokroić na kawałki średniej wielkości. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Na rozgrzanej mocno patelni smażyć mięso do zarumienienia na wysokiej temperaturze. Wyjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia.
Na tej samej patelni smażyć cebule na złoty kolor, jak już cebula jest usmażona dodać odsączone kurki i drobno pokrojone suszone grzyby, smażymy przez chwilkę dodajemy wodę z suszonych grzybów i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać
Wylać sos na polędwice posypać posiekaną pietruszką.
Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 min. Jeżeli lubicie żeby mięsko było bardziej miękkie pieczcie trochę dłużej. Ja zawsze sprawdzam. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia na talerzu bo nie było na to czasu, zniknęło za szybko. Smacznego
Ujuta
13 marca, 2020 o 17:27
Ten [przepis wspanialy polecam. Ja dodalam 1 szklanke bialego wina. Wspaniale zaostrzylo smak.
Maria Gorlik
14 marca, 2020 o 13:50
Dobry pomysł. Dziękuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie.