Polędwice rozciąć , ale nie do końca, rozłożyć i rozbić. przyprawić przyprawami.

Na środek położyć kawałki mozzarelli i oczyszczone szparagi.

Zawinąć i spiąć patyczkami drewnianymi. Włożyć do żaroodpornego naczynia.

Przygotowanie sosu – szparagi do sosu ( dolne końcówki ) zagotować w małej ilości osolonej wody z dodatkiem jarzynki. Ja miałam mieszankę warzyw mrożonych.

Każdej jesieni moja mamuśka kroi i zamraża warzywa i potem mam na całą zimę . Używam do zup i sosów. Bardzo wygodny i dobry pomysł.

Jak są już lekko miękkie, wyjąć z wywaru, ostudzić i zmielić. Ja musiałam przetrzeć szparagi przez sitko bo były bardzo włókniste.

Masło zasmażamy z mąką, uważając by się nie zarumieniła, tylko straciła smak surowizny. Powoli wlać mleko i wywar ze szparag.

Dodać zmielone szparagi. W śmietanie rozmieszać dwa żółtka i powoli dolewać do sosu.

Wylać sos na rolady z polędwicy i włożyć do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec pod przykryciem 20 minut.

Podawać z makaronem.

Smacznego.