Polędwice rozciąć , ale nie do końca, rozłożyć i rozbić. przyprawić przyprawami.
Na środek położyć kawałki mozzarelli i oczyszczone szparagi.
Zawinąć i spiąć patyczkami drewnianymi. Włożyć do żaroodpornego naczynia.
Przygotowanie sosu – szparagi do sosu ( dolne końcówki ) zagotować w małej ilości osolonej wody z dodatkiem jarzynki. Ja miałam mieszankę warzyw mrożonych.
Każdej jesieni moja mamuśka kroi i zamraża warzywa i potem mam na całą zimę . Używam do zup i sosów. Bardzo wygodny i dobry pomysł.
Jak są już lekko miękkie, wyjąć z wywaru, ostudzić i zmielić. Ja musiałam przetrzeć szparagi przez sitko bo były bardzo włókniste.
Masło zasmażamy z mąką, uważając by się nie zarumieniła, tylko straciła smak surowizny. Powoli wlać mleko i wywar ze szparag.
Dodać zmielone szparagi. W śmietanie rozmieszać dwa żółtka i powoli dolewać do sosu.
Wylać sos na rolady z polędwicy i włożyć do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec pod przykryciem 20 minut.
Podawać z makaronem.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.