Lubie pomidory i jajka , więc to bardzo mi odpowiadało i smakowało takie połączenie. Lekkie drugie śniadanie, ale wystarczająco syte, żebym nie czuła się głodna.

jajka pieczone w pomidorach

Ściąć górę pomidorów od strony gdzie były przyczepione do łodyżki. Za pomocą łyżki wydrążyć środki, położyć je na sitku i zostawić do wykorzystania później.  Rozłożyć na blacie ręczniczek papierowy i położyć pomidory do góry dnem, żeby nadmiar wody wypłynął. Zostawić tak na około 15 minut. Pomidorki położyć w żaroodpornym naczyniu, obsypać solą i pieprzem. Wbić jajko do środka, znowu lekko posolić i obsypać potartym parmezanem. Moja znajoma wlewa jeszcze łyżkę śmietany, ale ja tego nie robiłam. Jak ktoś ma ochotę to można dodać, podobno super. Śmietana musi być gęsta.

pomidory z jajkiem

Nagrzać piekarnik do 180 C i piec pomidory 15-20 minut. Trzeba już po 15 minutach obserwować, radzę otworzyć piekarnik na chwilkę  i lekko odsłonić górną warstwę jajka. Białko powinno się ściąć, a żółtko powinno pozostać lejące.

jajka

Na talerz rozłożyć rukolę lub inną sałatę, dodać odsączone środki pomidorów,lekko skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na sałatę rozłożyć pomidory i natychmiast jeść. Smacznego 🙂