Do tego deseru najbardziej nadają się dojrzałe lekko ciemne już banany. Bardzo szybko się to robi i nie wymaga specjalnych umiejętności, a jest pyszny.
Banany włożyć do żaroodpornego naczynia i posmarować z góry sokiem z cytryny. Włożyć banany do nagrzanego piekarnika do 180C i piec około 20 minut.
W czasie jak banany będą się piekły, przygotować sos. Masło roztopić na patelni dodać miód lub syrop cukrowy. Jak się wszystko roztopi dodać lekko pokruszone orzeszki laskowe. Smażyć tak długo, aż masa lekko zbrązowieje.
Skórka banana powinna ściemnieć całkowicie to oznacza, że już jest gotowy. Położyć banana na talerzyk, przeciąć go delikatnie wzdłuż ostrym nożem, przeciąć tylko skórkę, lekko rozchylić. Położyć dodatkowo dwie gałki lodów waniliowych i polać sosem z orzeszkami.
Deser jest przepyszny polecam. mniam
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.