Jest to pomysł na potrawkę inaczej, bardzo dobre z ryżem lub makaronem.

potrawka z indyka

Piersi indycze pokroić w małe podłużne słupki, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką i oregano.  Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, smażyć tak długo, aż mięso lekko się zarumieni. Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni smażyć małe pieczarki przekrojone na pół. Jak już woda z pieczarek wyparuje dodać mięso obsypać mąką, wymieszać, smażyć około 1 minuty.  Wlać wywar, zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić 10 minut.Sprawdzić smak i doprawić. Paprykę umyć, usunąć nasionka i błonki, pokroić w paseczki, groszek umyć. Dodać do mięsa i gotować następne 10 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku.

indyk z patelni

Żółtka rozmieszać w jogurcie naturalnym, dodać kilka łyżek sosu z mięsa i dokładnie wymieszać. Powoli po łyżce dodawać do sosu, cały czas mieszając. Postawić na ogień i podgrzewać chwilkę, ale już nie gotować.

mięso w sosie z jogurtem

Obsypać natką pietruszki. Smacznego