Tutaj znowu jest serce i nauka mojej mamuśki. Potrawka jest pyszna.

Ugotować wywar z kurczaka,albo z innych części kurczaka, np samych pałek. Dodać korzeń pietruszki, marchewkę, natkę pietruszki związaną nitką, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz. Gotować tak długo aż mięso będzie miękkie. Gotować na bardzo małym ogniu.

potrawka

Ja czasami na pierwszy dzień mam rosół na obiad, a drugi dzień robię potrawkę z pozostałego mięsa.

Jak mięso jest już miękkie, wyjąć  z rosołu i obrać z kości. Porwać na mniejsze kawałki.

potrawka drobiowa

Przygotowanie potrawki – do czystego garnka wlać 3/4 szklanki czystego rosołu, dodać 2,5 łyżki mąki,cały czas mieszać i podgrzewać. Jak już mąka się rozmiesza dolać 2 szklanki wody, zagotować, mieszając. Jeżeli powstały grudki, zmiksować blenderem na gładką masę, będzie pewne że wszystko dobrze jest rozmieszane. Dodać 2 łyżki cukru, sok z jednej cytryny. Posmakować i doprawić w miarę potrzeby sokiem z cytryny i cukrem. smak musi być wyraźny, słodko kwaśny. Dodać rodzynki, mięso. Trzy żółtka lekko ubić, dodawać powoli po 1 łyżce  gorącego sosu do żółtek. Dodawać tak długo aż będzie około szklanki. Powoli wlać wszystko do gorącego sosu, wymieszać. Lekko podgrzać, nie gotować , dodać śmietanę.

potrawka

Czasami dodaję słoiczek agrestu z sokiem własnym. Wtedy dodaje mniej cukru i cytryny. Daje to fajny smak, radzę spróbować. Jest rewelacyjne.

potrawka z kuczaka

Uwielbiam ten sosik, polecam. Pasuje idealnie do ryżu.

Sos słodko kwaśny z rodzynkami do kurczaka

Smacznego